Locatie

Openingstijden

Zaterdag 25 juni
11:00 - 18:00
Zondag 26 juni
11:00 - 18:00

Agenda

Voorjaar

Activiteit(en):
film project sculpture garden Verhildersum
Omschrijving activiteit(en):
Workshop boetseren figuur van 80 cm met model van 15-19 aug 2022 bij de Waddenzee
Activiteit(en):
Film
Omschrijving activiteit(en):

Atelier / Museum Eddy Roos

Uithuizen

Eddy Roos (geb. Amsterdam 1949) 

behoort tot  de derde generatie beeldhouwers uit de ‘Amsterdamse School’, die van de ‘Figuratieve Abstractie’ ontstaan aan de Rijksacademie voor Beelden Kunsten (1965-1972 )met als eerste vertegenwoordiger de beeldhouwer Jan Bronner (1881-1972).Roos kreeg lessen van diens leerlingen Cor Hund, Piet Esser en Paul Grégoire.

Eerder dan vele andere beeldhouwers in de jaren 70, die voortborduren op de weg van deformatie en volledige abstractie die omstreeks het begin van de 20ste eeuw inzette, blijft Eddy Roos het consequent zoeken vanuit de abstractie naar realistische organische vormen. Hij maakte van meet af aan de beweging, en meer specifiek die van de dans, het uitgangspunt voor zijn werk.

In zijn levenswerk,  het samenstel van de beelden en tuinarchitectuur die hij voor de tuin van de Borg Verhildersum in het Groningse Leens maakte, komt zijn bijzondere talent voor choreografie naar voren. Gefascineerd en geïnspireerd door de geometrische ontwerpen van de 15de-eeuwse Italiaanse architecten Alberti en Bramante  en van beeldhouwers uit die tijd als Donatello, heeft hij met zijn beelden een eigentijds aspect van ritme en beweging weten te bewerkstelligen binnen de strakke lijnen die een Renaissancetuin eigen zijn en een eenheid weten te creëren. Daarbij maakte hij, net als deze illustere voorgangers, dankbaar gebruik van het principe van de gulden snede en het plastische getal. Een speciale verhouding waarmee de met elkaar verbonden verhoudingen samenhangt van beelden en tuinarchitectuur. Dat maakt dit project uniek in zijn geheel.

Ook in de aan hem verleende eervolle opdrachten van de steden Rotterdam ‘De Luchtdanseres’ en Amsterdam ‘Het Spanjemonument’ is hij dit principe trouw gebleven.

Op de expositie in zijn museum/atelier bij Uithuizen Emmaweg 50 9981VC  zijn naast talrijke tekeningen, voorstudies, een keur van 150 werken in brons te zien.

 

 

 

Op de expositie verkrijgbaar:

 

Eddy Roos, draughtsman and sculptor

met teksten van Hans Smelik in het Nederlands, Frans en Engels 

Uitg. Museum Eddy Roos/Bekking & Blitz 2015

Prijs: 15 euro  en Eddy Roos Verstilde Beweging 328 blz € 38,-

BOETSEREN FIGUUR 80CM. Workshop Sculpture from 1 til 5 an 15-19 aug 2022 by Museum Eddy Roos near the Waddenzee Valom in the Netherlands, Sending your own work and information eddyroos49@gmail.com www.eddyroos.com 0031 (0) 6 33833332

 

Emmaweg 48-50
9981VC Uithuizen
Groningen

  • Beelden / ruimtelijk werk
  • Schilderijen

Deelnemende ateliers

Uit Haar Kunst

Altijd al nieuwsgierig geweest om een kijkje te nemen bij een schilder? Ben je benieuwd naar de materialen en de werkwijze? Heb je zelf zin om te leren schilderen? Je bent van harte welkom in mijn atelier dat schilderachtig gelegen is in een weiland omringd door het bos. Er zijn

Art-Ro

Ro is een creative geest die na jaren het werk van andere kunstenaars te hebben ingelijst besloot zelf de kwast ter hand te nemen. De creativiteit die Ro in het dagelijks leven als chef-kok ten toon spreidt om de smaakpapillen van de gasten te verwennen heeft hij in zijn vrije

Artimani

Open dag, wees welkom!

Eigen ontworpen linosnedes, kunst voor aan de muur. 

- Uitleg over de techniek

- Bezichtigen van werk en tevens te koop

- Mini wijnproeverijtje uit mijn eigen wijnserie, rood 'attraction féroce', wit 'Réflexion' en         rosé 'Femme fatale' met mijn eigen linosnedes op het etiket afgebeeld.

Atelier Engelhard Oost West

Kalligrafische geinspireerde schilderingen

Top